Waarom pleegzorg

Ieder kind heeft een veilige plek in een gezinssituatie nodig om op te groeien. Soms lukt het ouders (tijdelijk) niet om dit te bieden. Dan zoeken we voor een kind een pleeggezin. Dit kan voor korte of langere tijd zijn. Zeven dagen per week of af en toe een weekend of vakantie.

Pleegzorg is in principe tijdelijk. Het doel blijft om kinderen terug te laten gaan naar de ouders. Daarom blijf je als pleeggezin contact houden met de ouders en vinden we het belangrijk dat een kind zoveel mogelijk in zijn of haar eigen wijk kan blijven wonen. Zodat een kind niet van school, sportclub of vriendjes hoeft te veranderen. Daarom zoeken we voor Utrechtse kinderen Utrechtse pleegouders.

Pleegzorg bij familie of in de wijk

Om de verandering voor een kind zo klein mogelijk te houden wordt eerst gekeken in het eigen netwerk van een pleegkind. Denk hierbij aan ooms en tantes, de buren of ouders van vriendjes. We kijken hierbij zoveel mogelijk in de eigen wijk of buurt. Zodat het dagelijks leven van een kind niet te veel veranderd. Samenwerking met het buurtteam en andere professionals in wijk is hierbij belangrijk.

Verschillende vormen van pleegzorg

Pleegzorg en andere vormen van hulp zijn er op verschillende manieren. Soms is het voldoende als een kind twee weekenden per maand ergens anders is, zodat de ouders kunnen opladen. Een andere vorm is dat een kind alle dagen van de week in een pleeggezin is. Pleegzorg is in principe tijdelijk maar soms blijkt dat ouders toch niet meer in staat zijn om voor hun kind te zorgen. Dan blijft een kind in een pleeggezin wonen, meestal totdat het volwassen is.

Informele hulp

Naast pleegzorg kan een kind ook heel erg geholpen zijn met iemand om samen mee naar de speeltuin te gaan, een middag huiswerk te maken, buiten te voetballen of ondersteuning op een andere manier. Dit noemen we informele hulp. Hier vind je een overzicht van de initiatieven in Utrecht.

Pleegouder worden

Iedereen kan in principe pleegouder worden. Het maak niet uit of je man of vrouw bent, single of met een partner, en wel of geen kinderen hebt. Het is belangrijk dat je een kind structuur, warmte en veiligheid kunt bieden. Daarom is het belangrijk dat je zelf een stabiele, veilige leefomgeving hebt, zodat het kind zich hier veilig voelt. Seksuele geaardheid speelt daarbij geen rol. Net zoals je culturele achtergrond of geloofsovertuiging. Belangrijk is dat er een goede match is tussen pleegouder en kind, maar dat er wel ruimte blijft voor ouders of familie van het kind. Pleegzorg is in principe tijdelijk.

Pleegouder zijn

Ondanks dat iedereen in principe pleegouder kan worden betekent het niet dat je zomaar pleegouder bent. Om pleegouder te worden moet je een training volgen en deze duurt 4 tot 6 maanden. Ook is het belangrijk dat er een goede match is tussen het pleegkind en het pleeggezin. Dat kan ook nog wat tijd kosten.

Ondersteuning en netwerkorganisatie

Als pleegouder sta je er niet alleen voor. Je krijgt een pleegzorgbegeleider en een training voordat je pleegouder wordt. Ook aanvullende trainingen zijn mogelijk. KOOS Utrecht is een netwerkorganisatie ontstaan vanuit Altrecht, de Rading, Reinaerde, de Opvoedpoli en Youké. Dit betekent dat KOOS gebruik kan maken van de kennis en kunde van deze organisaties. De Rading is gespecialiseerd in pleegzorg. De training om pleegouder te worden en eventuele aanvullende trainingen worden in samenwerking met onze netwerkpartner verzorgd. Je kan de Rading in samenwerking met KOOS ook tegenkomen in ondersteuning bij een plaatsing.

Écht pleegouder worden?

Leuk dat je pleegouder wilt worden! Voordat je pleegouder kan worden is het belangrijk dat je eerst een informatieavond hebt bijgewoond. Op deze avond vertellen we je meer over pleegzorg, maar ook over informele hulp. Als je bijvoorbeeld een gezin wilt ondersteuning in de wijk. Via de groene button kan je je inschrijven voor een informatieavond. Wil je eerst nog wat meer informatie dan kan je een  telefonisch een gesprek aan te vragen.

 

 

Kijk voor meer informatie over pleegzorg op www.pleegzorg.nl

  • Digitale informatieavond start 19.30

  • Klik op de link om te checken of je in het KOOS postcodegebied woont.

  • Door dit vakje aan te kruisen ga je akkoord met de AVG voorwaarden in ons privacybeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je graag telefonisch contact met ons opnemen? Hieronder vind je onze telefoonnummers. Vind je het fijner dat wij jou bellen? Klik dan op de knop om je telefoonnummer in te vullen, dan bellen we je zo snel mogelijk.

pleegzorg@koosutrecht.nl

Carien de Graaf Tel. 0622122167

Carla Kraak 0682694630

Vul je gegevens in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen over pleegzorg en informele hulp

Hoe wordt een pleeggezin begeleid?

Als pleegouder sta je er nooit alleen voor, naast een vaste pleegzorg begeleider bieden we trainingen, thema avonden en ondersteunen we waar nodig met specialistische zorg.

Welke vormen van pleegzorg zijn er?

Soms zijn kinderen en ouders al geholpen met opvang tijdens een aantal dagdelen of dagen per week. Die paar dagen, weekenden of weken geven ouders of de kinderen de benodigde ruimte om op te laden. Waardoor kinderen in hun eigen gezin kunnen blijven wonen. Soms wordt duidelijk dat ouders niet meer voor hun kind kunnen zorgen. Dan blijft het kind bij een ander gezin wonen, vaak tot het volwassen is. Maar er zijn ook andere vormen van hulp naast pleegzorg dit wij noemen wij informele hulp. Denk hierbij bijvoorbeeld aan op woensdagmiddag een kind opvangen en samen naar de speeltuin gaan of dinsdagavond samen lezen met een kind.

Welke eisen worden er aan pleegouders gesteld?

Iedereen kan in principe pleegouder worden. Het maak niet uit of je man of vrouw bent, single of met een partner, en wel of geen kinderen hebt. Het is belangrijk dat je een kind structuur, warmte en veiligheid kunt bieden. Seksuele geaardheid speelt daarbij geen rol. Net zoals je culturele achtergrond of geloofsovertuiging. Belangrijk is dat er een goede match is tussen pleegouder en kind.

Worden er eisen gesteld aan de samenstelling van het gezin?

Wat betreft de samenstelling van je gezin zijn er geen voorwaarden. Je kunt gehuwd of alleenstaand zijn, wel of geen kinderen hebben. Maar ook seksuele geaardheid speelt daarbij geen rol. Het is belangrijk dat u een kind structuur, warmte en veiligheid kunt bieden.

Kan ik als alleenstaande pleegouder worden?

Ook een alleenstaande kan pleegouder kan worden. Er zijn vele vormen van pleegzorg. Welke vorm het beste bij je situatie past bepaal je zelf.

Wij zijn een LHGTB koppel. Kunnen wij pleegouders worden?

Als je een kind structuur, warmte en veiligheid kunt bieden en jullie voldoen aan de eisen die aan pleegouders worden gesteld, dan kunnen jullie pleegouder worden. Seksuele geaardheid speelt daarbij geen rol.

Is er een maximumleeftijd voor pleegouders?

Er is geen formele maximumleeftijd. Het verschilt per vorm van pleegzorg hoe belangrijk leeftijd is. Bij deeltijdpleegzorg en crisisopvang is de leeftijd voor pleegouders minder belangrijk dan bij langdurende pleegzorg. Uitgangspunt is het kind is er veel mogelijk We gaan daarbij uit van wat past bij het kind.

Ik zorg voor een kind van familie of bekenden. Kan ik officieel pleegouder worden?

Ja, dit kan in veel gevallen. We noemen dit netwerkpleegzorg. Je regelt de zorg dan officieel en maakt afspraken over bijvoorbeeld opvoeding en financiën. De gemeente bepaalt of je in aanmerking komt voor netwerkpleegzorg. Daarna doorloopt je onze standaardprocedure voor nieuwe pleegouders.

Heb ik contact met de ouders van mijn pleegkind?

Pleegzorg is in principe tijdelijk, het uiteindelijke doel is dat het kind weer bij de ouder(s) gaat wonen. Kinderen blijven daarom, indien mogelijk, contact houden met hun ouders, ook als zij in een pleeggezin wonen. Ook belangrijke beslissingen worden, indien mogelijk, in overleg met de ouders, of met jeugdbescherming, genomen. Dit betekent dat ook de pleegouder(s), indien gewenst, contact hebben met de ouder(s) van het kind.

Hoelang duurt het voordat je een pleeggezin bent?

Het voorbereidingstraject duurt ongeveer een half jaar. In die periode informeren we je over de verschillende mogelijkheden en wat je kunt verwachten van het pleegouderschap. Na acceptatie kom je in ons pleegouderbestand te staan. Om dat we uitgaan wat van wat het beste past bij het kind kan het daarna gebeuren dat een pleegouder die korter in het bestand staat eerder gematcht wordt met een pleegkind. Omdat de geboden situatie of locatie beter past bij het kind.

Hoe lang blijft een pleegkind bij je in huis?

Meer dan de helft van de kinderen wordt kortdurend opgevangen. Van alle kinderen die in 2019 de pleegzorg verlieten, woonde 45% langer dan een jaar bij pleegouders, waarvan 27% langer dan 2 jaar.

Pleegtieners, leuk of lastig?

Pleegtieners zijn te jong om op eigen benen te staan en hebben behoefte aan een veilige plek. Ze willen wel steeds meer hun eigen ding doen. Het accent voor pleegouders ligt vooral op begeleiding naar zelfstandigheid. Bijvoorbeeld door te helpen met hun huiswerk of het leren omgaan met geld of het nakomen van afspraken. Samen shoppen of op de bank een soap kijken vinden ze vaak ook fijn. Toch zal het in huis soms best wel eens ‘knetteren’. Hevige discussies over uitgaan of hoe laat ze thuis moeten zijn, daar moet u als pleegouder van een tiener niet vreemd van opkijken.

Hoe bereid ik mijn eigen kind(eren) het beste voor?

Het is belangrijk om kinderen, afhankelijk van hun leeftijd, te betrekken in uw keuze om pleeggezin te worden. Je kan kinderen prima uitleggen dat niet alle kinderen het geluk hebben om in hun eigen gezin op te groeien. Bespreek ook wat de komst van een pleegkind voor hen concreet kan betekenen: een extra kind aan tafel, aandacht en soms ook speelgoed delen, maar ook iemand om mee te spelen. Er zijn diverse leuke kinderboeken over pleegzorg om (samen) te lezen. Ook wij als pleegzorgorganisatie ondersteunen en begeleiden bij het voorbereiden van uw kinderen.