Missie KOOS
Ieder kind heeft recht op veilig en gezond opgroeien. Wij willen hier aan bijdragen. Een betekenisvol leven voor iedereen, maar speciaal voor alle jonge inwoners van Utrecht. Met hart voor de stad verbinden wij ons, samen met de partners in de wijk, aan hun toekomst.
Visie KOOS
Bij KOOS is multidisciplinair samenwerken vanuit een brede blik op alle leefgebieden van het kind en gezin de basis van alles wat we doen. Van de manier waarop we samen kijken naar een vraag tot de manier waarop we de hulp organiseren: in het netwerk met een gezamenlijke, lokale aanpak. Alleen op deze manier kunnen we de specialistische jeugdhulp goed organiseren.
We maken verbinding met alle belangrijke anderen in het leven van het kind, de jongvolwassene en het gezin. Daarbij maken we gebruik van hun eigen ervaring, van wetenschappelijk onderzoek en innovatieve oplossingen. KOOS snapt dat iedere wijk en buurt zijn eigen kansen en uitdagingen kent. Onze aanpak sluit daarop aan.
Waarom de naam KOOS?
De naam KOOS is gekozen omdat het een toegankelijke, vriendelijke naam is. Iedereen kan een KOOS zijn, een KOOS kennen of een KOOS nodig hebben. Het is een naam die opvalt in het zorglandschap.
Makkelijk te onthouden en taalkundig en in beeldvorming op verschillende manieren te gebruiken. We gebruiken de OO’s uit KOOS op een speelse manier, door ze ook in te zetten als zero’s die verbonden zijn aan onze ambities.
Ambities van KOOS
Wij zijn ambitieus. Dat betekent dat we ons de komende jaren hard willen maken voor het realiseren van een aantal ambities. Onze ambities vertalen zich naar een aantal zero’s; zoals bijvoorbeeld zero suïcide, zero stigma, zero residentieel en zero schooluitval.
We kunnen deze ambities natuurlijk nooit alleen realiseren. Dit willen we doen samen met jou en de partners in de stad, zodat iedereen zo gewoon en thuis mogelijk kan opgroeien.
De waarden van KOOS
KOOS werkt vanuit een aantal waarden, deze nemen we mee in alles wat we doen. Hieronder staan een aantal van onze waarden.
KOOS in de buurt
Buurtgericht werken is een belangrijk onderdeel van de missie van KOOS. In en met de buurt maken we het verschil voor jou en jouw gezin. Dat doen we samen met allerlei partners in de buurt, zoals de school, de huisarts, jeugdgezondheidszorg, jongerenwerk, buurtteam en informele zorg. We kennen elkaar in de wijk en werken daardoor beter samen. Zo zorgen we dat het grootste deel van de hulp die wij bieden, dichtbij huis geboden kan worden, aansluitend bij jullie leefwereld.
KOOS kiest voor thuis
KOOS kiest voor thuis. Want opgroeien doe je het liefst thuis, dichtbij familie, vrienden en school. Hoe en met wie je woont heeft invloed op je kwaliteit van leven. Wij vinden dat kinderen bij voorkeur niet moeten opgroeien in een instelling maar zo veel mogelijk thuis, of in een huiselijke omgeving. Veiligheid is daarbij altijd de ondergrens. Wanneer het niet anders kan, zoeken we samen naar een (netwerk)pleeggezin of een andere woonvorm, het liefst bij jou in de buurt.
KOOS heeft een brede blik
KOOS gaat uit van de kracht van jou en je gezin. We kijken met een brede blik. Dat betekent dat we kijken naar jullie vragen of zorgen, maar vooral naar jullie sterke punten en talenten. Die werkwijze noemen we Positieve Gezondheid. We willen graag weten wat voor jullie belangrijk is om een fijn leven te hebben. Zodat we onze hulp daarop kunnen afstemmen. Daarom vragen we je voor of tijdens het kennismakingsgesprek de Positieve Gezondheidstool in te vullen.
Van 8 tot 16 jaar: kind.mijnpositievegezondheid.nl
Speciaal voor kinderen tussen de 8 en 16 jaar is de kindtool ontwikkeld. Jij kunt hiermee laten zien wat jij zelf belangrijk vindt als het gaat om jouw gezondheid. De tool bestaat uit een vragenlijst en een spinnenweb-diagram waarin de uitkomsten uit de vragen worden weergegeven.
Vanaf 16 jaar: jongeren.mijnpositievegezondheid.nl
De jongerentool zet je aan het denken over hoe het met je gaat. Je leert meer over je eigen leven en over hoe je zelf de regie in handen neemt. Wanneer je de vragen hebt beantwoord, zie je een score in het spinnenweb-diagram. In het spinnenweb krijg je een beeld van jouw gezondheid op dat moment.
KOOS staat voor gelijkwaardigheid
KOOS vindt het belangrijk om ieders eigen ervaring mee te nemen in de hulpverlening. Daarom wordt elk team van KOOS versterkt door een ervaringsdeskundige. Ervaringsdeskundigen begrijpen jou als geen ander. Ze weten wat jij doormaakt, omdat zij iets vergelijkbaars hebben meegemaakt. Ze kijken met een andere blik naar jouw hulpvraag en verstevigen jouw inbreng om met elkaar te doen wat écht nodig is.